On Air

Non-stop music

Home

Ruben Zwartjes


Het maken van het radioprogramma Monday MovieNight op Falcon Radio is een uitlaatklep van mijn passie: film. Als klein jochie van een jaar of 8 raakte ik al bezeten van films. ‘Star Wars’, ‘Indiana Jones’, ‘Back To The Future’, ‘Ghostbusters’, ‘E.T.’, ‘Batman’, de videorecorder maakte in de jaren ’80 overuren, de films werden nagespeeld en ik was wekelijks terug te vinden in de bioscopen of videotheken. Dat virus heb ik nooit meer kwijt geraakt. Ik vind film fantastisch! De combinatie van beeld en geluid biedt een ontsnapping aan de realiteit. Escapisme voor ogen, oren en de dagelijkse beslommeringen.

Film kan heel uiteenlopend zijn: ontroerend, spannend, komisch, schokkend. Films kunnen je raken, meeslepen en zelfs inspireren. Mijn motto is dan ook altijd: een goede film kijk je niet, een goede film ervaar je. Naast die onvergelijkbare belevenis trekt het proces van film-maken mij ook erg aan. Het samensmelten van alle losse elementen is prachtig. Een goed verhaal, acteurs en actrices, camerawerk, design, locaties of sets, muziek en geluid. Als al die puzzelstukjes op hun plaats vallen krijg je een onvergelijkbare sensatie. Ik nestel me graag in een bioscoopzaal, maar kan evengoed genieten van een film in mijn eigen huiskamer. Daarom probeer ik mijn privécollectie ook iedere keer weer uit te breiden. Van oude klassiekers, recente hits en meesterwerken tot de cult- en genrefilms. Ik ben heel trots op mijn uiteenlopende en groeiende verzameling van VHS-banden, DVD’s en Blu-Ray’s.

De muziek in een film heeft me altijd in het bijzonder geboeid. De thematiek, de sfeer en ontroering in filmmuziek vind ik heel erg mooi. Het is ook ontzettend gaaf dat je een film kunt herbeleven enkel door de muziek uit die film te horen. Eigenlijk is dat laatste ook precies wat ik voor ogen heb met Monday MovieNight. Een film tot leven laten komen zonder de beelden. Dat probeer ik iedere maandagavond tussen 18.00u en 20.00u te doen op Falcon Radio. De filmwereld muzikaal maar ook zeker informatief aan de luisteraar te presenteren.

Overigens ben ik naast Monday MovieNight ook DJ voor De Zaterdagochtend Show. Monday MovieNight doe ik al sinds november 2003. Vóór die tijd heb ik nooit de ambitie gehad om radio te maken. Maar sinds ik Monday MovieNight presenteer heb ik ervaren hoe leuk het is om een programma te maken op de radio. Toen Erik Kreutzer mij in januari 2006 vroeg om het estafettestokje van hem over te nemen voor De Zaterdagochtend Show zei ik dan ook meteen “ja!”. Samen met Diana Essers probeer ik je weekend iedere zaterdag van 9.00u tot 11.00u op een vrolijke, muzikale en energieke manier in te luiden.

Tot maandagavond of zaterdagochtend op Falcon Radio!

Ruben Zwartjes,